Omizile sunt larvele fluturilor. Sunt insecte in general ierbivore, dar s-au gasit si specii ce pot consuma mici insect. Omizile se hranesc foarte intensiv, de aceea sunt daunatoare agriculturii. Foarte multe specii de molii sunt mai cunoscute in stadiul de omida, deoarece produc pagube insemnate fructelor si altor produse agricole.

Anatomie

Cele mai multe omizi au corpul tubular, impartit in mai multe segmente. Au trei perechi de picioare principale pe cele 3 segmente ale toracelui, pana la 4 perechi de picioareĀ  secundare la mijlocul segmentelor abdomenului, si de obicei o alta pereche de picioare secundare pe ultimul segment al abdomenului. In total, sunt zece segmente abdominale. Familia din care face parte omida este foarte variata, speciile diferind intre ele prin numarul total de segmente, precum si de pozitionarea picioarelor secundare. Unele omizi au picioarele acoperite de par, ceea ce inseamna ca va irita pielea omului in contact cu aceasta.

Ca toate insectele, omizile respira printr-o serie de mici orificii aflate pe torace si abdomen. Acestea se ramifica in interiorul corpului, intr-o serie de trahee. O serie de omizi din familia Pvralidae sunt acvatice si au branhii ce le permit sa respire sub apa.

Omizile au in jur de 4000 de muschi (in comparatie cu omul care are doar 629). Omida obisnuita are 248 de muschi doar in segmentul capului.

Omizile se misca prin impingerea organelor interne inainte, folosind contractile muscular. Trunchiul se alungeste, apoi se contracta, astfel propulsand inainte omida. Este singurul organism de pe Terra ce foloseste o astfel de locomotie.

Infatisare

Multe omizi sunt colorate, astfel incat sa semene cu frunzele sau plantele pe care stau si cu care se hranesc. Pot avea deasemenea protuberante, ce pot imita tepi, asemanatori cu ai plantelor. Marimea lor variaza intre 1 mm si 8 cm. Unele pot semana chiar cu excremente de pasare, o modalitate foarte ingenioasa de camuflaj si aparare. Se hranesc in interiorul plantelor sau in frunze impaturite.

Aparare

Omizile se apara prin parul fin de pe corpul lor. Acesta se poate desprinde, si poate irita pielea si glandele mucoase in contact cu ele. Unele pasari totusi, precum cucul, pot inghiti chiar si cele mai paroase omizi. Cele mai periculoase omizi pot avea si venin pe parul lor, cum ar fi cele din familia Lonomia (molii de matase din America de Sud). Otrava de pe parul lor este un anticoagulant foarte puternic, ce pot provoca moartea omului, prin hemoragie.