Mustele sunt insecte ale ordinului Diptera (termen provenit din greaca, di = doi / doua si pteron = aripa), care poseda doar o pereche de aripi pe toraxul median, respectiv o pereche de elitre. Musca de casa este o adevarata musca si una dintre cele mai raspandite animale.

Prezenta unei singure perechi de aripi este esentiala pentru distingerea mustelor adevarate de cele “false” sau de cele cu care sunt adesea confundate. Unele dintre mustele adevarate, în special cele din supra-familia Hippoboscoidea au doar o pereche de aripi, neavand elitre.

Ordinul Diptera este un ordin larg, cuprinzand un numar estimat de peste 240.000 de specii de diferite varietati de insecte, desi doar aproximativ jumatate dintre acestea au fost studiate si descrise (circa 120.000 de specii). Ordinul Diptera este unul dintre ordinele cele mai importante de insecte atat în termeni ecologici cat si medical, respectiv ecologic. Dintre acestea fac parte, mustele rapitoare Asilidae, tantarii (Culicidae), sunt extrem de importante datorita rolului lor în transmiterea unor maladii asa cum sunt malaria si febra galbena.