Cand auzim cuvantul iepuri, ne gandim la animalele de comanie dragute si pufoase, ce pot fi prietenul oricarui copil. Dar exista si specii de iepuri salbatici, foarte daunatoare recoltelor fermierilor.

Iepurii sunt mici mamifere din familia Leporidae, ce se gasesc in cateva parti ale lumii. Sunt in total opt specii de iepuri, printre care cel European (Oryctolagus cuniculus), Cottontail (coada de bumbac) sau Amami (Pentalagus furnessi, o specie pe cale de disparitie ce se gaseste in Japonia).

Habitat

Habitatul iepurilor este alcatuit din pajisti, paduri, pasuni, deserturi si zonele umede. Iepurii traiesc in grupuri, iar cea mai cunoscuta specie, iepurele European, traieste in vizuini sau gauri de iepuri.

Mai mult de jumatate din populatia de iepuri a Terrei este concentrate in America de Nord. Sunt deasemenea raspanditi si prin parti din sud-vestul Europei, sud-estul Asiei, Sumatra, cateva insule ale Japoniei si parti ale Africii si Americii de Sud.

Caracteristici

Urechile lungi ale iepurelui, care pot ajunge in unele cazuri pana la 10 cm, sunt probabil o adaptare pentru detectarea inamicilor. Picioarele din spate sunt foarte puternice. Labele din fata au 5 degete, in timp ce la picioarele din spate au 4 degete. Sunt animale ce se misca pe varful picioarelor. Iepurii salbatici nu difera foarte mult de iepurii domestici. Dimensiunile lor pot varia intre 20 cm in lungime si 0.4 kg, si 50 cm in lungime si mai mult de 2 kg. Blana este lunga si moale, si prezinta culori si nuante de maro, gri si galben-maroniu.

Iepurii se reproduc rapid. Sezonul de imperechere dureaza 9 luni, din februarie si octombrie.

Nutritie

Iepurii sunt ierbivori, ce se hranesc cu iarba si frunze. In consecinta, dieta lor este pe baza de celuloza, care este greu de digerat. Iepurii rezolva aceasta problema prin eliminarea a doua tipuri de fecale: unele tari, in paralel cu alte fecale, mai mici, negre si cu vascozitate mai mare, ce sunt mancate imediat. Iepurii isi mananca fecalele proprii (spre deosebire de vaci si alte animale ierbivore, ce isi mesteca din noul propriul rumegat), pentru a digera cat mai bine mancarea si a scoate toate nutrientii necesari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *