Tantarii sunt cele mai enervante insecte. Fie ca vreti sa dormti noaptea sau pur si simplu stati vara la umbra unui copac, linistea dvs. este intrerupta mereu de tantari. Nu este nevoie sa stati neaparat in apropierea unei ape pentru a avea tantari. Acestia intra in locuintele noastre prin conductele de aerisire, de la subsol sau pe geamul lasat deschis. Orice am face, tot nu vom scapa de ele, dar in shimb putem sa le indepartam.

Tantarii vin in primul rand pentru a se hrani si doar femela se hraneste cu sangele nostru prin intepatura. Utilizarea spray-urilor pentru camere este o metoda destul de veche si este si toxica. Cea mai sigura solutie este aparatul cu ultrasunete care alunga tantarii pe o raza destul de mare sau aparatul cu pastile. Pentru exterior va recomandam sa folositi dispozitivele cu ultraviolet care sunt ideale pentru spatii mari, deschise in speciale terase si restaurante.

Daca sunteti intr-o calatorie si stati pe malul unui lac cel mai recomandat este spray-ul protectiv anti tantari. Acesta se aplica pe piele si va creea un strat protector impotriva insectelor si tantarilor. Acesta este testat dermatologic si nu este toxic.

Cateva lucruri interesante despre tantari:

– de ce doare intepatura tantarilor: cand femela isi infige trompa in piele pentru a suge sangele, produce un fel de saliva, anticoagulanta, ce le ajuta sa bea mai repede sangele. Dupa ce s-a saturat, sau este alungata si pleaca de pe corp, o parte din saliva mai ramane in corp. Imediat, organismul si sistemul imunitar produce anticorpi, pentru a ne proteja. Rezulta histamina, ce ajuta celulele albe din sange sa lupte impotriva noilor substante straine din corpul nostru (saliva tantarului). In cele din urma, celulele de sange din jurul zonei care a fost muscata se umfla, si apare o denivelare la nivelul pielii, rosiatica. Scarpinarea zonei va cauza iritare, iar corpul va trimite din nou anticorpi pentru repararea problemei, iar astfel umflatura si senzatia de mancarime vor dura mai mult.

– doar femelele tantar sug sange. Acestea au nevoie de proteinele si fierul din sange pentru a produce si depune oua.

– tantarii, atat masculii cat si femelele, isi iau proteinele din nectarul plantelor si alte surse ce produc zahar.

– corpul nostru poate deveni imun la intepatura de tantar. Daca sunteti muscati des de tantari, dupa un interval veti observa ca pielea nu se va mai inrosi, si nici nu veti mai simti mancarimea. Aceasta imunitate va disparea in timp, daca nu veti mai fi intepati.

– desi puteti auzi tantari ziua sau noaptea, acestia sunt activi cateva ore inainte de rasarit si dupa apus. In rest, pot aparea doar daca sunt deranjati.

– exista 3500 de specii diferite de tantari in lume.

– femelele traiesc de obicei intre 4 si 8 saptamani, in timp ce masculii traiesc cateva zile dupa ce s-au imperecheat, lucru ce se intampla imediat ce ajung la maturitate.

– femelele pot depista sursa se sange prin mai multe metode. Pot vedea si analiza “amprenta” noastra de dioxid de carbon, pe care o eliminam cand respiram. Deasemenea, daca hainele noastre sunt in contrast mare cu mediul inconjurator, ne pot repera prin vaz. Totodata, persoanele mai grase sau care transpira excesiv sunt mai predispuse la muscaturi de tantari. O alta metoda prin care tantarii ne pot repera este prin caldura emanata de corpul nostru.